Terug naar alle Blogs

Baby wilt niet slapen

Help mijn baby wil niet slapen

Alle ouders krijgen er vroeg of laat een keer mee te maken: een baby die niet wil slapen. Je baby ligt veel te lang wakker, slaapt onrustig of kan moeilijk in slaap komen. Niet leuk! Niet voor je baby, en niet voor jullie als ouders. Maar hoe komt het eigenlijk dat je kindje slecht slaapt? En welke rol speelt flesvoeding hierbij?

Pasgeboren baby’s hebben nog geen duidelijk dag- en nachtritme. Ze slapen niet zoals ‘normaal’ alleen ’s nachts en zijn overdag wakker. Dag en nacht zijn eigenlijk gewoon nog hetzelfde voor zo’n kleintje. Slapen, drinken, plassen: het kan allemaal zowel overdag als ’s nachts. Wist je dat een baby pas rond de leeftijd van 4 maanden een beetje regelmaat krijgt in zijn slaappatroon?

Maar dat betekent niet dat je baby geen behoefte heeft aan slaap. Integendeel! Een baby van 0-6 maanden slaapt gemiddeld zo’n 14 tot 17 uur per dag en vaak maar 1 tot 2 uur per keer. En tussendoor is dat kleintje maar heel kort wakker. Hoe ouder de baby, des te minder slaap je kindje nodig heeft. Na 4 maanden gaat je baby wat meer doorslapen: zo’n 4 tot 6 uur achter elkaar gemiddeld. Ook begint het slaappatroon wat meer op dat van ons te lijken. Wat oudere baby’s slapen, naast ’s nachts, doorgaans drie keer per dag: ’s morgens, ’s middags en aan het einde van de middag. Als je baby ongeveer een half jaar oud is, heeft hij vaak naast zijn nachtrust alleen nog een ochtend- en een middagslaapje nodig. Heeft je kleintje de magische leeftijd van 1 jaar bereikt? Dan slaapt hij waarschijnlijk alleen ’s nachts en nog maar één keer per dag!

Baby wil niet slapen

Maar wat als je baby niet wil slapen? Je hoeft je niet meteen zorgen te maken: ieder kindje gaat door fases van minder goed slapen. Het moet namelijk nog leren om een gezond slaapritme op te bouwen! En natuurlijk ontwikkelt je baby zich razendsnel in het begin. Hij leert overdag van alles! Geluidjes maken, voorwerpen herkennen, omrollen en kruipen. Dat moeten de hersenen van je kindje allemaal nog verwerken. En dat kan het slaappatroon ontregelen. Vaak verdwijnen deze slaapproblemen weer zodra je kindje zijn nieuwe vaardigheid helemaal onder de knie heeft.

Andere oorzaken kunnen oververmoeidheid zijn, of aandoeningen als reflux, koemelkallergie of afhankelijke slaapassociatie (je baby wil niet slapen als jij niet in de buurt bent).

Niet genoeg voeding?

Als je jonge baby ’s nachts vaak wakker wordt en gevoed wil worden, dan slaapt hij ook niet goed door. De maag van baby’s is nog klein en daar past niet zoveel melk tegelijk in. Hierdoor heeft je kindje al snel weer behoefte aan nieuwe voeding. Daardoor slaapt hij in het begin niet langer dan 2 à 3 uur achter elkaar door. Daarna wil hij weer opnieuw wat drinken. Ook baby’s van 5-12 maanden willen ’s nachts nog wel eens wakker worden als ze honger hebben. Probeer je kindje daarom na elk dutje een voedingsmoment aan te bieden, zodat je baby dan ook goed wakker en alert is. Geef je de voeding vlak voor het dutje, dan is de kans groot dat je kleintje te moe is om goed te drinken!