Terug naar alle Blogs

Baby hapjes Little Maryam

De eerste hapjes voor je baby: handige tips

Als je baby zes maanden oud* is, heeft je kindje naast borstvoeding of opvolgmelk bijvoeding nodig. Zo worden voedingsstoffen toegevoegd aan de voeding van je kleintje. Je kindje leert andere smaken kennen, traint de mondspieren en leert van de lepel te eten. Maar hoe begin je met de eerste hapjes? We helpen je op weg!

Wanneer is je kindje klaar voor de eerste hapjes?

Het ene kindje is eerder klaar voor de eerste hapjes dan het andere. Je baby zal vanzelf laten merken dat hij/zij klaar is voor bijvoeding. Als je kindje smakkende geluiden maakt, het eten uit je mond kijkt als je eet en je imiteert als je aan het eten bent, zijn dit signalen dat je kleintje klaar is voor bijvoeding. Belangrijk hierbij is dat je kindje goed rechtop kan zitten en goed kan slikken.

Wat is geschikt voedsel voor de eerste hapjes?

Bijna alle gezonde producten die jij zelf eet kun je ook aan je kindje geven. Denk aan een lepel geprakt fruit of geprakte groente. Ook kleine stukjes brood zonder korst (tot 7 maanden, daarna mag het met korst), geprakte aardappel of rijst is mogelijk.

Begin met zachte smaken, zodat het verschil met borstvoeding of opvolgmelk niet al te groot is. Denk aan peer, banaan of meloen als fruit en bloemkool, worteltjes, broccoli, doppertjes of pompoen als groentehapje en stukjes kip of vlees. Geef geen zoetigheid, ook niet door bijvoorbeeld een koekje door het hapje te vermengen. Dan went je kindje aan zoete smaken en niet aan de normale smaak van groente en fruit.

Een paar tips:

  • Geef in het begin een paar dagen achter elkaar dezelfde soort groente of fruit, zodat je kindje aan de smaak kan wennen. Is je kind gewend aan de losse smaken en wordt dat zonder problemen opgegeten? Dan kun je ook smaken gaan combineren, zoals peer en kiwi of wortel en pompoen;
  • Voeg geen extra zout of suiker toe aan de hapjes. De babyhapjes van Little Maryam voldoen hieraan!
  • Prak de hapjes fijn zodat het makkelijk te eten is. Dit kan steeds minder fijn geprakt worden, naarmate je kindje het makkelijker op kan eten. Prakken kan gewoon met een vork;
  • In plaats van het eten te prakken, kun je ook gebruik maken van de Rapley-methode;
  • Geef niet meteen op als je kindje een hapje uitspuugt. Je kindje moet wennen aan de structuur, de smaak en het doorslikken. Blijf proberen en geef je kindje de kans om te oefenen en eraan te wennen.

Hoeveel hapjes geef je?

Het is belangrijk om te onthouden dat de eerste hapjes vanaf 6 maanden als bijvoeding gegeven worden. De hoeveelheid borstvoeding of opvolgmelk die je geeft bouw je nog niet af. Pas vanaf 8 maanden kun je langzaamaan de borstvoeding of opvolgmelk vervangen voor echte maaltijden.

Om de trek in borstvoeding of opvolgmelk niet te verminderen, moet je niet teveel hapjes geven. Dit bouw je langzaam op, zodat je vanaf 8 maanden maaltijden kunt vervangen. Natuurlijk is de hoeveelheid afhankelijk van de behoefte van je kindje, dit zal per kind verschillen.

* Sommige kindjes zijn eerder toe aan vast voedsel. Je kunt in dat geval vanaf vier maanden experimenteren met bijvoeding.